HomeSTIRITEHNOLOGIE

CLAR – Cluster Architecture: Sasiu modular Bmw

CLAR – Cluster Architecture: Sasiu modular Bmw

Autostrada in muntii Serbiei construita fara fonduri europene
Radare fixe, un sistem posibil operational in Romania din 2019
Renault Arkana un SUV-coupe dezvaluit de francezi la Moscova
Iata cum va arata noul model crossover Dacia Lodgy
Aston Martin Vulcan cu un motor V12 – 820CP face galagie pe circuitul din Misano

(CLAR) Cluster Architecture tehnologie noua avansata Bmw

Cluster Architecture (CLAR) este o tehnologie avansata de constructie a unui sasiu modular, regasit mai ales pe variantele rear-whell-drive. Aceasta noutate va fi disponibile pe urmatoarele modele BMW seria 3, 5, 6, 7 cat si pe seria X3, X4, X5, X6, X7.
De asemenea poate fi adaptat usor si pe variantele cu tractiunea pe toate rotile (all-wheel-drive). Sasiul modular nu este mai mult decat un mix intre fibra de carbon, otel de inalta calitate si aluminiu.
Toate aceste eforturi facute de catre inginerii Bmw, fiind rasplatite prin castigarea unei greutati mai mici a caroseriei, odata cu cresterea rigiditatii sasiului.
De exemplu, actualul model seria 5 este cu aproximativ 80 kg mai usor decat predecesorul si totul datorat acestui sasiu modular. In prima faza acesta a purtat denumirea de 35up, ulterior specialistii de la Munchen schimband numele in CLAR.


sursa foto: printscreen Youtube.com

Sasiu modular si pe viitoarele modele de lux  Rolls Royce

Dupa cum stim, la ora actual Bmw detine Rolls Royce. Sasiul modular (CLAR) va fi folosit de asemenea si pe modele de lux, ale acestui brand consacrat englezesc.

COMMENTS

DISQUS: 0