Norman Dewis | laRelanti.ro

Norman Dewis sef de teste la JAGUAR s-a stins din viata la 98 de ani

-

Norman Dewis – a fost șef de teste la Jaguar timp de 30 de ani

Indiferent de tipul de masina pe care o conduci, probabil îi poți mulțumi lui Norman Dewis pentru modul în care aceasta se opreste. Sef de teste la Jaguar și inginer de dezvoltare de peste 30 de ani, Dewis a jucat un rol crucial în dezvoltarea franelor cu disc, contribuind la tehnologia care a salvat nenumărate vieți.
A murit week-endul trecut la venerabila varsta de 98 de ani, lasand o mostenire imensa in acest domeniu. Desi cea mai mare realizare a lui a fost sistemul de franare cu disc, Norman Dewis si-a completat cei aproape 100 de ani din viata si cu alte realizari.
Norman Dewis | laRelanti.ro

Momentul în care s-a alăturat echipei Jaguar în 1951, Dewis a avut deja o experienta semnificativa în industria de automobile. El a ajutat la dezvoltarea masinilor de curse C-Type si D-Type Le Mans, primul care a concurat la Mille Miglia in 1952 alaturi de Stirling Moss. D-Type a rulat fara probleme in cursa de anduranță din 1955 datorita franelor pe disc, la viteze apropiate de 320 km/h.
Dewis a fost de asemenea, un doborator de recorduri. În 1953, a avut un accident într-o secțiune închisă a autostrăzii din Jabbeke(Belgia), la volanul unui XK120 modificat. Acest lucru nu l-a împiedicat să mențină accelerația apasata la podea – în cele din urmă, a batut recordul de viteză al mașinii – 276km/h.Norman Dewis | laRelanti.ro

 Pista de testare MIRA a fost efectiv biroul lui Dewis

De cele mai multe ori, acesta rula 500 de kilometri pe zi, testand bolizii de la acea vreme cu viteze foarte mari. Chiar daca era pe o pista de incercare, pericolele nu l-au ocolit – Norman suferind un accident la bordul unui prototip Jaguar XJ13, la o viteză de 217 de km/h.
După ce a testat pe scară largă noul E-Type, el a luat unul într-o călătorie de peste 1126 de kilometri de la Coventry pana la Salonul Auto de la Geneva, acesta ajungand la timp chiar inainte de lansarea acestuia. A condus timp de 15 ore, oprindu-se doar pentru a alimenta cu combustibil. Nu stim daca a fost doar o lectie de PR de la acea vreme dar cu siguranta, avem ce invata de la aceasta legenda.

Norman Dewis | laRelanti.ro
Jaguar se intoarce in Jabbeke, Belgium acolo unde Norman Dewis a stabilit recordul de viteza la volanul unui XK120 dar de data asta folosind un F-Type 2013

Chiar și după ce s-a pensionat în 1985, Dewis a rămas aproape de Jaguar, facandu-si aparitia la multe dintre evenimentele companiei de-a lungul anilor. În 2012, a participat la Mille Miglia cu Moss. Chiar și în anii ’90 nu a arătat nici un semn ca s-ar fi retras.

O poveste frumoasa de viata, odihnește-te în pace, Norman – ai lăsat o moștenire.

Sursa: blog.motor24.ro

Category:
Tags:
Popa Ciprian

Sunt pasionat si imi place sa scriu despre tot ce inseamna domeniul auto-moto.

Comments (0)

Lasă un răspuns